• Papirindkøberen hedder Peter Fordi Peter har fingrene i indkøb af papir flere gange ugentligt, er han også den der ved mest om papir. Kontakt ham hvi…
Du er her: tryk - Vejledning - Papir

Om papir og papiroverflade, papir stivhed og papirvægt 

Bestrøget / coated papir eller ubestrøget / uncoated papir?

Hvad er forskellen på ubestøget og bestrøget papir - eller uncoated og coated papir som det hedder på engelsk? Bestøgethed henviser kun til til papirets overflade - intet andet end det. Det har intet med papiret farve, papirets tykkelse eller stivhed at gøre. 

 

Man kan groft dele papir op i to hovedgrupper, og det er ikke så svært at kende forskel, når du har læst dette. 

 

Ubestøget / Uncoated papir er en ubehandlet overflade, som har samme overflade som brevpapir eller den skrivbare bagsiden på et postkort.

 

Bestrøget / Coated papir er papir der er poleret med kridt. I fagsprog kalder man denne polering at bestryge papiret. Jo flere gange papiret bestryges, jo blankere bliver det.

 

Papirets stivhed hedder i fagsprog bulk

Papirets stivhed hedder i fagsprog bulk. Som tommelfingerregl har ubestrøget papir den højeste stivhed / bulk, og jo blankere / bestrøget et papir er jo mindre er bulken / stivhed har papiret.

 

Måleenhed: gramvægten / papirvægten hvordan regnes det ud?

Papirgramvægten udregnes efter gram pr. kvadratmeter papir. Det vil sige, at vejer en kvadratmeter papir 300 gram, så vil papiret fx hedde 300g Silk.

 

Papiret vi trykker på begynder helt nede ved 57 gram op til 90 gram som vi benytter til regningssæt på Idem papir, 90 gram ubestrøget benytter vi til blokke og brevpapir... og så ender vi helt oppe på 350g papir som bruges visitkort, postkort og omslagsmapper. 

  

 

Læs mere om papir til tryksager
 

Bliv klogere på papir til plakater