• Undgå straf fra Google Sørg for, at din hjemmeside er optimeret til visning på smartphones pr. 21. april eller mist værdifuld trafik fra mobile…
Du er her: tryk - Vejledning - Farver

Farver på tryksager, hjemmesider og skilte
 

Trykfarver

CMYK er det primært bruges til tryksager. CMYK dækker over 4 farver (C) blå + (M) rød + (Y) gul + (K) sort. Når de 4 farver kombineres kan man gengive farvebilleder og mange farvetoner.

CMYK farver har et mere begrænset farverum end fx RGB og Pantonefarver.

 

Pantone farver er de specialfarver man bruger til tryk. Pantonefarverne har den fordel ved fx brevpapir der typisk trykkes i 2 specialfarver, at dels bliver farverne mere massive/klare, og dels er det billigere at trykke med 2 farver kontra de 4 der bruges i CMYK. 

I pantone skalaen er der også metallic, neon og andre "pang" farver som ikke kan gengives i CMYK.

Forskellen på Pantone C og Pantone U er at pantone C pantonefarven er lavet til tryk på Coated papir og pantone U er pantonefarven er lavet til Uncoated papir. Det er lidt af en videnskab, og man har forsøgt at lave pantonefarven med samme nummer så ens på både coated (bestrøget) og uncoated (ubestrøget) papir. Det bliver aldrig 100% ens, men når du kan komme tæt på, når du har en pantonevifte i Pantone U og Pantone C.

 

Skærmfarver

RGB er de farver du kan se på din computer- og tvskærm. RGB dækker over de 3 farver (R) rød + (G) grøn + (B) blå. Vi arbejder med RGB-farver når vi designer hjemmesider og efterfølgende programmere disse websites. 

 

Skilte med tryk eller folie

CMYK og pantone farver bruges til at trykke på folie, ofte med en meget holdbart farve der ætser sig ned i folien. Ofte kommer der en UV laminering på folien der sikre at farven holder længere uden at falme i solen.

 

Indfarvet folie bruges på skilte som udskåret. Enten som udskåret tekst, logoer og andre illustrationer med en ren streg. Indfarvet folie benyttes til skilte fordi det holder rigtig godt farven i mange år.

Tryksager i CMYK eller pantone farver
 

Skærmfarver på hjemmesider
 

Skilte - print eller indfarvet folie